![](/media/lib/58/jezowce-purpurowe-3da74bef74ecbcaf2b46b1ebb3caad80.jpg)
Jeżowce widzą całym ciałem
30 grudnia 2009, 12:50U jeżowców elementem składowym oka może stać się niemal każdy fragment powierzchni ciała. Jak tłumaczy Sönke Johnsen z Duke University, oznacza to, że de facto szkarłupnie te są jednym wielkim okiem (Journal of Experimental Biology).
![](/media/lib/124/n-japonski-rohatyniec-dwurozny-471bd445d6f7dc7b852a07d08ebd595e.jpg)
Róg obfitości
30 lipca 2012, 10:24Jak sama nazwa wskazuje, japońskie rohatyńce dwurożne dysponują rozdzielonym na dwie części rogiem. Jest on wykorzystywany do walki z konkurentami o prawo do kopulacji z samicą, ale nie mniej ważną funkcją wydaje się reklamowanie stanu zdrowia (wykarmienia) właściciela.
![Wieloryby grenlandzkie](/media/lib/293/n-1181729152_892358-5c5b093b97e526501d7c8b7ad6fd68a9.jpeg)
Wieloryby wracają do pewnej kanadyjskiej cieśniny na linienie
24 listopada 2017, 12:27Dzięki nagraniom z drona ustalono jedną z przyczyn corocznych letnich powrotów wali grenlandzkich (Balaena mysticetus) do cieśniny Cumberland w Kanadzie. Okazuje się, że walenie linieją i wykorzystują duże skały, by drapiąc się, zetrzeć z siebie płaty skóry.
![Niedźwiedziówka](/media/lib/9/1180956799_365163-6eba42d6fad906eec897a0220e5b3e59.jpeg)
Grunt to być niesmacznym
4 czerwca 2007, 11:30Entomolodzy z Wake Forest University rozszyfrowali sposób, w jaki ćmy stanowiące przysmak nietoperzy chronią się przed zjedzeniem. Naśladują dźwięki wydawane przez swoich niesmacznych pobratymców...
![](/media/lib/181/n-jelita-9a1dedcf8177d3098437c327d0f00434.jpg)
Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.
![](/media/lib/422/n-picassojacqueline-40f054e7e02c45631c55286c258a269c.jpg)
W Iraku przy handlarzach narkotyków znaleziono skradziony obraz Picassa
16 sierpnia 2022, 06:08Przy aresztowanych członkach gangu narkotykowego znaleziono skradziony obraz Picassa, poinformowało irackie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych. Aresztowanie to pokłosie prowadzonej od lipca operacji, w której udział wzięło kilka irackich agend bezpieczeństwa, a do sukcesu której przyczyniły się m.in. informacje od obywateli przekazywane za pomocą Facebooka.
![](/media/lib/45/smiech-ed1416ca574bb33a5017d17c60ecc46e.jpg)
Śmiech nie dla śmiechu
12 stycznia 2010, 09:52Ludzie są jedynymi istotami, które wykorzystują śmiech, by znieważyć czy wydrwić innych. Dla naszych przodków i większości ich potomnych to raczej sposób na wyrażenie wyłącznie zadowolenia (Communicative and Integrative Biology).
![](/media/lib/126/n-balagan-5fa5ff7309cc98457c680be5b73213d9.jpg)
Własne pobudza za mocno, cudze za słabo
10 sierpnia 2012, 10:28U osób z syllogomanią, które odczuwają przymus zbierania zbędnych przedmiotów i zagracania nimi domu, dwie części obwodu odpowiadającego za podejmowanie decyzji są zbyt słabo aktywowane podczas obcowania z cudzą własnością i nadmiernie pobudzone, gdy chodzi o rozporządzanie swoimi dobrami (Archives of General Psychiatry).
![](/media/lib/294/n-biofilm-streptococcus-mutans-763b4eeebbb5d223231d1d8867e1fa6e.jpg)
Nowy materiał stomatologiczny zabija bakterie i zapobiega wzrostowi biofilmu
5 grudnia 2017, 11:47Stomatolodzy wykorzystują materiały kompozytowe np. do wypełniania ubytków. Niestety, tak jak naturalne szkliwo, są one podatne na wzrost płytki, a biofilm może prowadzić do próchnicy. Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii testowali jednak nowy materiał ze związkiem antybakteryjnym, który nie tylko zabija patogeny, ale i nie dopuszcza do wzrostu biofilmu.
![Widok na Kilimandżaro© Yosemite](/media/lib/10/1181806967_725144-ee8f6916c6864229e7d28c25929cf8db.jpeg)
Co szkodzi Kilimandżaro?
14 czerwca 2007, 07:38Lód na Kilimandżaro topnieje nie z powodu globalnego ocieplenia klimatu. Philip Mote z Uniwersytetu Waszyngtońskiego i Georg Kaser z Uniwersytetu w Innsbrucku podkreślają, że topnienie można obserwować już od ponad 100 lat, a większość lodu zniknęła przed 1953 rokiem, czyli zanim naukowcy stwierdzili, że w regionie zrobiło się cieplej.